Firmele nu angajeaza persoane cu handicap

Mulţi dintre angajatori se feresc să angajeze persoane cu dizabilităţi şi asta din lipsă de educaţie civică. Din datele furnizate de A.J.O.F.M. Buzău, la Rîmnicu Sărat sînt doar 12 persoane cu handicap angajate, iar la Buzău, numai 8.

Legile în vigoare prevăd sancţiuni drastice firmelor care refuză angajarea acestora, dar măsurile nu sperie pe nimeni. Cele mai multe dintre persoanele cu handicap din judeţ care doresc şi pot să se angajeze au renunţat să mai caute de lucru, pentru că angajatorii îi ocolesc sau refuză. Firmele private sau instituţiile publice care numără cel puţin 50 de angajaţi sînt obligaţi de Legea nr. 448/2006, care protejează şi promovează drepturile persoanelor cu handicap, să angajeze persoane cu dizabilităţi în proporţie de cel puţin 4% din totalul angajaţilor. În caz contrar, aceste entităţi trebuie să facă o plată lunară, către bugetul de stat, a sumei reprezentînd 50 la sută din salariul de baza minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. De asemenea, firmele neangajatoare de personal cu handicap au obligativitatea să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi sau ateliere, pe baza de parteneriat în care cel puţin 30 la sută din numărul total de angajaţi sînt persoane cu handicap ori asociaţii familiale care au în componenţă persoane cu handicap.

Oficial, nu merge bine

Chiar dacă există legi care obligă angajatorii la un astfel de demers, nimeni nu se sinchiseşte să aplice legile, ci se caută întotdeauna portiţe ca să se ocolească unele obligativităţi de angajare. Valeriu Dimciu, director executiv adjunct A.J.O.F.M. Buzău, spune că situaţia este aproape neschimbată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: "Cu toate că firmele, instituţiile şi autorităţile publice au unele facilităţi şi obligaţii cu privire la angajarea persoanelor cu handicap, mentalitatea este cea care face ca numărul celor angajaţi să nu crească foarte mult. La Rîmnicu Sărat avem numai 12 astfel de cazuri, iar la Buzău, numai 8." Conform legii, persoanele cu handicap beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren.

(Iulian Gavriluta, Sansa Buzoiana)

Cele mai noi subiecte forum

Cele mai active subiecte forum

Comentarii recente

Ultimele comentarii

Cine este online

There are currently 0 users online.

Membri noi

  • petru
  • IulianaIordache
  • Claudia40
  • pana laurentiu
  • Nicu Ploscariu